tiistai 8. helmikuuta 2011

Tahattomasti lapsettoman läheisille

Poimintoja eräästä opinnäytetyöstä. Valitsin sellaisia, jotka koskettavat minua henkilökohtaisesti kaikkein eniten.

- Kuunteleminen on erittäin tärkeää. Sinun ei tarvitse etkä voikaan ymmärtää miltä lapsettomuus tuntuu, mutta ole läsnä, empaattinen ja anna lapsettomalle lupa surra. Lapsettomuus on luopumista monesta asiasta, älä väheksy sitä.

- Joskus halaus voi olla enemmän kuin tuhat rohkaisuksi tarkoitettua sanaa

- Kysy kuulumisia. Älä lopeta yhteydenpitoa.

- Unohda kliseet, kuten ”olette vielä niin nuoria”, ”ei saa yrittää liikaa”, ”älkää stressatko”, ”hankkikaa koira”… Lapseton on varmana kuullut jo kaikki kliseet, sano mieluummin vaikka ”voin vain kuvitella miltä sinusta tuntuu”.

- Lapseton ei halua kuulla kuinka rankkaa lapsiperheen elämä on ja miten hänellä on aikaa nyt matkustella ja nauttia elämästä. Hän haluaa elämään lapsen, sitä ei saa vähätellä.

- Vaikka joku olisi saanut pitkän yrittämisen jälkeen lapsen, ei se ole itsestäänselvyys. Älä kerro ihmetarinoita, ne satuttavat monesti lapsetonta.

- Et voi luvata, että he vielä onnistuvat, älä siis sano niin. Sano enemmin; ”toivottavasti onnistutte vielä”.

- Jokainen lapseton hätkähtää eri asioita. Osalle maailman vaikein asia on nähdä raskaana oleva nainen, toisille pieni lapsi. Kunnioita sitä asiaa.

- Älä vähättele keskenmenoja. Pitkän yrittämisen jälkeen ei ole helppoa luopua lapsesta vaikka se ei ole vielä syntynyt.

- Muista, että lapsettomuus voi osua kohdalle vaikka olisi jo aiempia lapsia. Edelliset lapset eivät vähennä seuraavan lapsen haluamista.

2 kommenttia:

  1. Hyviä ajatuksia! Näitä kun kuulisi useammin ja muistaisi itsekin käyttää :)

    VastaaPoista
  2. Kunpa aikanaan (ja miksei vieläkin) meidänkin tuttavat ja sukulaiset olisivat tienneet nämä opit... Tällaisia ohjeita pitäisi automaattisesti antaa kaikille lapsettomuudesta kärsivien läheisille, niin ymmärtäisivät pitää hölmöt kommentit ominaan...

    VastaaPoista